Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

84000 resultaten


ID: 163339 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkeberg 3 (Zwevegem)
Pastorie van circa 1912 met voortuintje afgezet door muurtje en met trap. Vrijstaand dubbelhuis met lijstgevel van oranje baksteen op arduinen plint en horizontale accentuering door arduinen muurbanden. Aansluitende tuin.


ID: 13089 | Beschermd monument

Kerkomtrek (Zwevegem)
De Britse militaire begraafplaats Heestert Military Cemetery te Heestert, is beschermd als monument.


ID: 163131 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkomtrek (Zwevegem)
Arduinen gedenkzuil op vierkante sokkel met naar boven toe versmallende zuil met kruis van 1950, gesigneerd door Lattenist, voor de burgerlijke en militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de opgeëisten van de Eerste Wereldoorlog en de weerstanders van de Tweede Wereldoorlog.


ID: 163152 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkomtrek (Zwevegem)
De eerste kerk van de gemeente was een romaans of vroeggotisch gebouw, restanten hiervan bleven bewaard in de zuidoostelijke gevel. De kerk wordt in 1579 door de geuzen geplunderd. De driebeukige benedenkerk wordt in 1771 gesloopt. In hetzelfde jaar wordt de nieuwe benedenkerk en de toren opgericht. Het laatgotisch koor uit het begin van de 16de eeuw en de zijkapellen bleven behouden. Rond de kerk, ommegang bestaande uit zeven kapelletjes van 1897, elke kapel stelt één van de zeven smarten van Maria voor. Eenbeukige kerk met deels ingewerkte westtoren, schip van vier traveeën, koor van één rechte travee, zijkoren van drie rechte traveeën en sacristie ten noordoosten. Rode baksteenbouw met gebruik van arduin. Sacristie van bruine baksteen. Westtoren van drie geledingen onder vierkante torenspits met kruis en torenhaan. Portaal in rondbogig spaarveld. Schip geritmeerd door steunberen en rondbogige muuropeningen, tevens verschillende ingewerkte 18de-eeuwse grafstenen. 


ID: 163153 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkomtrek (Zwevegem)
Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, naar een ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een kleine, ommuurde begraafplaats met onregelmatig grondplan, een smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en witte 'headstones' voor Britse en rechthoekige graven voor Duitse doden.


ID: 163211 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkstraat (Zwevegem)
Neogotische kerk heropgebouwd in 1918 naar de originele pannen van 1874 en naar ontwerp van architect Leopold De Geyne uit Kortrijk. Het gebouw is omgeven door loofbomen, enkele kerkbanken, een pastoorspad, een gedenksteen, voorgeplaatst gietijzeren kruis, Heilig Hartbeeld en tevens calvarie met ijzeren Christusbeeld. Driebeukig bedehuis met voorgeplaatste westertoren; sacristie en recenter dienstgebouw., voormalige doopkapel en traptoren. Rode baksteenbouw, met gebruik van arduin en leien bedaking. Toren gemarkeerd door versneden steunberen op de hoeken. Schip van zeven traveeën met aflijnende getrapte fries geritmeerd door spitsbogige muuropeningen en versneden steunberen. Oostelijke zijpuntgevels getypeerd door vlechtingen.


ID: 163212 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkstraat 5 (Zwevegem)
Voormalig café restaurant boucherie, nu in gebruik als woonhuis. Hoekhuis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw met opvallende pui van rode baksteen bekleed met rood- en zwartgeglazuurde tegels. Rechthoekige muuropeningen met houten vensters waarvan de hoeken verfraaid door rozetten, bovenlichten met glas-in-loodvensters.


ID: 163213 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkstraat 6 (Zwevegem)
Voormalige pastorie, nu deels in gebruik als gemeentehuis. Dubbelhuis uit de jaren 1930. Lijstgevel van rode baksteen, naastgelegen garage met trapgevel. Deurtravee oplopend in dakkapel, deur in driepasboog met nis en Onze-Lieve-Vrouwbeeld.


ID: 163264 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Klein Ronsestraat 7 (Zwevegem)
Eenvoudig burgerhuis met achtergelegen nutsgebouwen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Dubbelhuisje van rode baksteen van anderhalve bouwlaag.


ID: 163154 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kloosterstraat 2 (Zwevegem)
De huidige hoevegebouwen dateren van 1790. De vorige hoeve op deze plaats (aanduiding Ferrariskaart (1770-1778)) brandde volledig af in 1788. Op het primitief plan van het kadaster (circa 1835) zijn herkenbaar het poortgebouw, het woonhuis, de schuur ten oosten en de stalvleugel, ook het kapelletje is aangegeven. Voorheen liep de omwalling vermoedelijk tot aan de kapel. Zelfde configuratie op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). De omwalling wordt niet meer weergegeven op een mutatieschets van 1984. Uniform gebouwenbestand, geelgeschilderde baksteen op grijsgeschilderde plinten onder pannen daken. Gebouwen met vierkante opstelling gegroepeerd rond een deels gekasseid erf. Kapel van de hoeve gelegen in de Kloosterstraat toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw met in het interieur een klein Onze-Lieve-Vrouwbeeldje.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.