Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6662 resultaten


ID: 129260 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kanakkendries 1 (Brakel)
Overhoeks aan de straat palende gesloten hoeve; bakstenen hoevegebouwen, merendeels uit het derde kwart van de 19de eeuw, vervangen oudere hoeve; markerende linde ten oosten aan straathoek. Rechthoekige gekasseide binnenplaats met centrale mestvaalt. Bakstenen boerenwoning met aansluitende stallen onder pannen zadeldak, gedateerd 1867. Eenvoudig rechthoekig bakstenen wegkapelletje, gebouwd kort na de Eerste Wereldoorlog. Afzonderlijk aan de overzijde van de straat gelegen houten dwarsschuur op bakstenen onderbouw.


ID: 129261 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kanakkendries 10 (Brakel)
Hoeve met bakstenen gebouwen onder kunstleien zadeldaken, vermoedelijk deels opklimmend tot begin 19de eeuw met jongere uitbreidingen en aanpassingen. Langgerekt ondiep voorerf onder andere afgesloten door ijzeren toegangshek. Spitsbogige gevelnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.


ID: 129264 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kapellen (Brakel)
Wegkapel, toegewijd aan Heilig Hart van Maria. Sobere rechthoekige bakstenen kapel met driezijdige sluiting onder betonnen afdekking, van circa 1925; zou een oudere en grotere kapel vervangen.


ID: 129263 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kapellen 11 (Brakel)
Houten calvarie tegen straatgevel van hoeve, vroeger bekend als Calvarie Vanderhaeghen, minstens uit de 18de eeuw, mogelijk opklimmend tot eind 16de eeuw.


ID: 129267 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kasteeldreef 5 (Brakel)
Hoeve van het semigesloten type aan heden afgesneden en lager gelegen oude straatbocht. Gewitte bakstenen hoevegebouwen met overwegend kunstleien bedaking, nog merendeels uit de eerste helft van de 19de eeuw met jongere aanpassingen en uitbreidingen. Naast de gekasseide toegangsweg, bijbehorende rest van wegkapel.


ID: 129273 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kasteelstraat 44-46 (Brakel)
Kloostergemeenschap en school in neogotische stijl. Klooster van broeders van Liefde in 1925 opgericht. Ommuurd U-vormig loodrecht op de straat ingeplant gebouw, opgetrokken uit rode baksteen met enkele decoratieve natuurstenen elementen. Achterin gelegen schoolcomplex van Sint-Augustinus van 1924.


ID: 129274 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kasteelstraat 45 (Brakel)
Groot klooster- en schoolcomplex in neogotische en art-decostijl. School als spinhuis voor arme meisjes opgericht in 1825. Huidig uitzicht van klooster- en schoolgebouwen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, resulterend van veelvuldige 19de- en 20ste-eeuwse bouwcampagnes. Noordzuid-georiënteerde kapel van 1930 van architect De Bouver. Aangrenzende kloostertuin met Lourdesgrot uit 1904 en Calvarie. Aan straat, nieuw klooster opgetrokken circa 1931 op plaats van voormalig pensionaat. Volledig door kloostergebouwen ingesloten kasteel uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 129291 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkhofstraat (Brakel)
Zogenaamd nieuw kerkhof, in 1906-1909 aangelegd door aannemer J.B. De Tandt met rechthoekige plattegrond en grindpaden; wellicht geïnspireerd op ontwerp van ingenieur De Bruycke van 1895. Volledig ommuurd kerkhof met gesmeed ijzeren toegangspoort aan gewitte hekpijlers op versneden steunberen. Grindpaden leiden naar centraal gelegen neogotische Calvariekapel.


ID: 129296 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Klaaie (Brakel)
Alleenstaande wegkapel, gebouwd circa 1930. Merkwaardig rechthoekig kapelletje onder overstekend en afgewolfd betonnen dak met ijzeren kruis. Open voorzijde afgesloten door decoratief ijzeren hekwerk aansluitend bij de art-decostijl.


ID: 129297 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Klaaie (Brakel)
Wegkapel aan de straat gelegen, in zuidelijke erfhoek van aangepaste voormalige hoeve. Volgens het kadasterarchief gebouwd in 1912 gelijktijdig met de totale heropbouw van de bijhorende woning, een zijdelings aan de straat palend boerenburgerhuis van anderhalve bouwlaag.