Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

66005 resultaten


ID: 162169 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bouvriestraat 1 (Avelgem)
Dwars op de straat ingeplante jachtopzienerswoning, laag volume van witbeschilderde baksteen van de straat afgesloten met een smeedijzeren hekken gevat tussen bakstenen hekpijlers.


ID: 162172 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bouvriestraat 11 (Avelgem)
Historische hoeve "Goed te Bouvrie". Centrum van de belangrijke "heerlijkheid van Bouvrie", die afhing van het Oud Kasteel van Kortrijk. Eerste vermelding in het midden van de 15de eeuw als eigendom van de heer van Gruuthuse die het verpachtte. Twee bakstenen hekpijlers. Stal, dwarsschuur, paardenstal, wagenhuis, restanten van ast en poortgebouw van twee bouwlagen met geïncorporeerde duiventoren. Deels bewaarde omwalling. Verschillende gebouwen op het erf worden getypeerd door muurvlechtingen en het gebruik van Doornikse steen voor plint, negblokken of hoekkettingen.


ID: 162171 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bouvriestraat 2 (Avelgem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht, aangeduid op de Atlas der Buurtwegen. Gebouwen van rode baksteen onder zadeldaken, semigesloten opstelling rond verhard erf. Ten noorden, het woonhuis, laag volume met getoogde en rechthoekige muuropeningen en bewaard schrijnwerk. Schuur ten oosten en stalvleugel met vernieuwde erfgevel ten zuiden.


ID: 162170 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bouvriestraat 3-5, Doorniksesteenweg 581 (Avelgem)
Domein van kasteel van Bossuit met oranjerie en afhankelijkheden, gesitueerd in een uitgestrekt park. Deels omwald classicistisch kasteel met 17de-eeuwse kern, huidig uitzicht bekomen in de 19de eeuw. Imposant, symmetrisch gebouw op rechthoekige plattegrond, drie op zeven traveeën en drie bouwlagen. Ten noordwesten, binnen een ommuurde moestuin, oranjerie van 1850. Afhankelijkheden ten noorden, omvattende koetshuizen, paardenstallen en woonvertrek der knechten, opgevat als een ensemble in een eclectische, landelijke stijl, gedateerd 1862. Aan de ingang aan de Bouvriestraat kapelletje en restant van de bakstenen ommuring, geritmeerd door steunberen. Park met Engels geïnspireerde aanleg bestaande uit verschillende dreven en centraal een vijver.


ID: 162343 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugstraat (Avelgem)
Neogotische kerk opgetrokken tussen 1865 en 1867 naar ontwerp van architect Verbeke (Brugge). Plattegrond in de vorm van kruisbasiliek met asymmetrisch geplaatste westtoren. Schip en zijbeuken van drie traveeën en uitspringend transept van één travee en met rechte sluiting. Vrij imposant koor van drie traveeën met driezijdige sluiting; zijkoren van één travee met rechte sluiting. Sacristie ten zuidoosten. Ten zuidwesten van de kerk, ter hoogte van de zijbeuk, staat een arduinen Heilig Hartbeeld op dito sokkel. Ten noordoosten van de kerk staat een gedenkzuil voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 162344 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugstraat 2 (Avelgem)
Merkwaardige neogotische pastorie opgetrokken circa 1865, naar ontwerp van architect Antoine Verbeke (Brugge). De pastorie werd in 2004 gerestaureerd en gerenoveerd. De pastorie valt op door de tegenstelling van de traditionele planindeling van de 19de-eeuwse pastorie die in contrast staat met de uitzonderlijke decoratieve uitwerking van de gevel en het portaal. Traditioneel dubbelhuis met opvallende lijstgevel met schelpberaping.


ID: 162197 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Daniël Vermandereplein (Avelgem)
Georiënteerd bedehuis met basilicale opstand en westtoren gelegen op veelhoekig plein. Heropgebouwde kerk, opgetrokken in 1924-1926 ter vervanging van de neogotische kerk opgericht van 1866 tot 1869 en vernield bij Duitse beschietingen in oktober 1918. Voor de kerk, bronzen Heilig Hart beeld op arduinen sokkel volgens bouwplan van 1938 naar ontwerp van A. Vandemeulebroucke. Sokkel, afwijkend van het ontwerp met kruis en wapenschild zonder invulling.


ID: 162177 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Doorniksesteenweg (Avelgem)
Hoger gelegen, niet-georiënteerde driebeukige hallenkerk met omringend kerkhof begrensd door bakstenen muurtje. Neogotisch kerkgebouw van 1857 naar ontwerp van de Kortrijkse architect Pierre Nicolas Croquison, gedeeltelijk vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog (1918) en gerestaureerd in 1924. Bedehuis opgetrokken ter vervanging van de 11de-eeuwse Romaanse kerk die herhaaldelijk verbouwd werd. Arduinen piëta.


ID: 162210 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Doorniksesteenweg 105 (Avelgem)
Interbellumwoning; lijstgevel van rode baksteen getypeerd door gecementeerde muurbanden. Portaal met fraai glas-in-loodbovenlicht.


ID: 162199 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Doorniksesteenweg 11 (Avelgem)
Apotheek, zie voorstelling van hert op zijgevel. Burgerhuis, volgens bouwplan van 1949 naar ontwerp van Pierre A. Pauwels (Kortrijk) met natuurstenen lijstgevel op arduinen plint. Licht vooruitspringend middenrisaliet oplopend in driehoekig fronton. Rechthoekige muuropeningen met rozet in boogveld. Deels vernieuwd schrijnwerk.