Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6662 resultaten


ID: 8192 | Beschermd monument

St. Apolloniastraat, Terwalle (Brakel)
De knotbomenrij met onder meer vijf zwarte populieren te Elst is één van de weinig bekende locaties met zwarte populier in Vlaanderen.


ID: 129438 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

St.-Franciscusstraat 2, 2A (Brakel)
Voormalig moederhuis van de congregatie der zusters penitenten van Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel. Oudste gebouwen teruggaand op het vroegere baljuwhuis in het middelste deel van U-vormig aangelegde deel van het klooster: in de naar het zuidoosten gerichte lijstgevel herkenbaar aan de heden verdiepte spiegelboogdeur met fraai uitgewerkte hardstenen omlijsting typerend voor de tweede helft van de 18de eeuw; vermoedelijk voorheen een dubbelhuis van één bouwlaag en zeven traveeën. Kloosterhoeve, voornamelijk van circa 1925 en nog 19de-eeuws deel. Door meerdere aanzienlijke uitbreidingen onder andere in het derde kwart van de 19de eeuw (1874), in de jaren 1890, groeide het klooster uit tot een gebouwencomplex palend aan de pastorietuin met hoge kloostertuinmuur aan Holenbroek.


ID: 129450 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

St.-Ursmarsstraat 16 (Brakel)
Grote gesloten hoeve, gedeeltelijke aanpassing en vergroting uit het derde kwart van de 19de eeuw van hoeve met losse bestanddelen die zou opgericht zijn in 1792. Bakstenen boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak. U-vormig tot een geheel aaneensluitende lange bakstenen bedrijfsgebouwen, met uitzicht van de tweede helft van de 19de eeuw doch waarschijnlijk nog deels uit eind 18de eeuw. Circa 1950 ingebouwde oudere wegkapel, mogelijk opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 129463 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Steenweg 15 (Brakel)
Boerenburgerhuis van een recent sterk vernieuwde hoeve; links ijzeren toegangshek. Dubbelhuis van vijf traveeën teruggaand op boerenwoning uit het tweede kwart van de 19de eeuw, naar verluidt circa 1935 aangepast, verhoogd met bovenverdieping, onder zadeldak. Rechts aanpalende overzolderde toegangspoort met naast de doorrit, vermoedelijk circa 1935 ingebouwde kleine rechthoekige kapel.


ID: 129469 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Steneplein (Brakel)
Wegkapel uit 1877, schuin ingeplant aan straathoek. Bakstenen kapel met pannen zadeldak met ijzeren dakkruis en omlopende groengeschilderde en decoratief uitgesneden houten dakrand. Rondboogdeur tussen pilasters.


ID: 129474 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Tamelbroekstraat (Brakel)
Wegkapel, opgericht in midden de jaren 1920 en afgewerkt in 1950. Eenvoudige rechthoekige wegkapel van gewitte deels gecementeerde bakstenen onder zadeldak met hardstenen dakkruis.


ID: 129478 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Teirlinckstraat 22 (Brakel)
Bakstenen gebouwencomplex tegenover het koor van de Sint-Ursmaruskerk. Bouw in 1892 van klooster aan de straat en ernaast achterin gelegen schoolgebouw van 1893. Klooster reeds in 1895 uitgebreid met godshuis. Neogotische kloosterkapel van circa 1914 en aansluitend schoolgebouw van 1921.


ID: 129480 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Tenbergen (Brakel)
Wegkapel, waarschijnlijk opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw, schuin ingeplant aan de wegkant ten noorden van en bij het begin van de verdwenen vroegere toegangsweg van het Hof ter Bruggen.


ID: 129486 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Terbeken (Brakel)
Eenvoudige rechthoekige bakstenen kapel afgedekt door betonplaten zadeldak. Bouwjaar 1923 en oprichtster Wangermez Leonie vermeld op ruitvormige hardstenen gevelsteen in de puntgeveltop.


ID: 129488 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Terkleppe 8 (Brakel)
Voormalige hoeve met semigesloten aanleg. Bakstenen hoevegebouwen merendeels uit de 18de eeuw, rondom erf met midden aan de straatzijde en tegenover het achterin gelegen boerenhuis een ijzeren toegangshek aan bakstenen pijlers. Ten westen van boerenwoning, vroeger bedrijfsgebouw met dwarsschuur en stallen. Koortskapelletje, minstens opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw, achterin gelegen op achtererfhoek van nummer 8 naast de oever van de Kleppebeek.