Resultaten aanduidingsobjecten

< Terug naar zoekformulier

219 resultaten


ID: 90064 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Warande zonder nummer (Berlare)
Gelegen binnen de als landschap beschermde omgeving van het kasteel van Berlare (KB van 30.09.1974). Kapel schuin ingeplant op de, sinds de recente heraanleg, gekasseide zuidhoek van het grasplein voor de vroegere toegang van het kasteel van Berlare.


ID: 95368 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Waterhoek 19 (Berlare)
Voormalige hoeve, tot 1951 met café "In de Grote Kroon". Gelegen achter de Scheldedijk op de straathoek met de weg naar Zele, plaats nog steeds bekend als "De Kroon". De benaming "het Kroontje" kwam volgens archiefvermeldingen aan deze locatie al voor in verband met een hofstede (1632).


ID: 86762 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Waterhoek 21 (Berlare)
Voormalig hoevetje met café "In de Kleine Kroon". Achter de straathoek gekend als "De Kroon" gelegen en achter het vroegere café "In de Grote Kroon" (nummer 19). Haaks ingeplant achter de Scheldedijk en het straatje naar Zele. Cafénaam teruggaand op een in de 18de-eeuw hier gelegen herberg "Het Kroontje".


ID: 76874 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Waterhoek 25 (Berlare)
Café zogenaamd "'t Veerhuis". Voormalige herberg en veerhuis, woning van de veerman van "Appels Veer" gelegen naast het Scheldeveer en met de rugzijde tegen de Scheldedijk aanliggend. In de "Ommelooper ende Terrier ofte Land en caerteboek der Prochie van Berlaere" van 1773-1786 aangegeven als hofstede.


ID: 8365 | Beschermd monument

Waterhoek zonder nummer (Berlare), Hoofdstraat zonder nummer (Dendermonde)
De bescherming omvat de inrichting van het Appels Veer aan beide zijden van de Schelde, namelijk Appels (Dendermonde) en Berlare


ID: 86010 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Waterhoek zonder nummer (Berlare)
Scheldeveer Appels-Berlare ook zogenaamd "Appels Veer". De inrichting van Appels Veer op Berlare, namelijk de houten veerbrug, het aanpalend deel van de Scheldeoever met veerstoep en de rest van het metselwerk van het oude veerhoofd, is beschermd bij MB van 05.01.2004.


ID: 87266 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Wipakkerstraat zonder nummer (Berlare)
Publieke waterpomp ingeplant op het hoekperceel met de Hoekskensweg. Recent herstelde groengeschilderde gietijzeren armpomp met rechthoekig hardstenen vergaarbekken omgeven door een gekasseid perk. Opgericht door de gemeente ten behoeve van de bevolking.


ID: 93651 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Zandstraat 13 (Berlare)
Haaks achter een recenter huis gelegen vroegere boerenarbeidershuisjes, volgens het kadasterarchief gebouwd als cijnshuisjes in 1852. Later samengevoegd tot één huis, thans gebruikt als stal.


ID: 53336 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Zandstraat zonder nummer (Berlare)
Naar verluidt gebouwd in de jaren 1930 door toedoen van Coleta Maes. Kleine wegkapel gelegen op de oude wijk Bareldonk, dicht bij het kruispunt met de Donklaan.