Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

982 resultaten


ID: 127159 | Beschermde archeologische site

Kaulille (Bocholt)
Deze bescherming betreft het urnengrafveld van de Dorperheide in Bocholt.


ID: 2358 | Beschermd monument

Bergerheidestraat 2 (Bocholt)
Het koor en de doopkapel van de gotische Sint-Willibrorduskerk te Reppel, zijn beschermd als monument.


ID: 2278 | Beschermd monument

Kerkplein (Bocholt)
De gotische Sint-Laurentiuskerk te Bocholt, is beschermd als monument.


ID: 5624 | Beschermd monument

Konijnenbergstraat 2 (Boechout)
De bescherming omvat de stenen windmolen aan de Konijnenbergstraat en Groene Stap.


ID: 5416 | Beschermd monument

Sint-Bavoplein (Boechout)
De bescherming als monument betreft het koor van de parochiekerk Sint-Bavo.


ID: 4230 | Beschermd monument

Sint-Maartensberg (Bonheiden)
De restant van de blauwe hardstenen schandpaal gelegen naast het kerkhof van de Sint-Martinuskerk te Rijmenam, is beschermd als monument.


ID: 4237 | Beschermd monument

Sint-Maartensberg (Bonheiden)
De Sint-Martinuskerk te Rijmenam, met uitzondering van de toren, is beschermd als monument.


ID: 13514 | Vastgesteld landschapsatlasrelict

Bommershoven, Borgloon, Broekom, Groot-Loon (Borgloon), Gutschoven, Heers, Heks, Horpmaal, Vechmaal (Heers), Lauw, Piringen, Widooie (Tongeren)
Het is een overwegend open en sterk glooiend landschap, voornamelijk bestaande uit zeer vruchtbare akkers. De bewoning is geconcentreerd in dorpen die vooral gelegen zijn in de valleien. Deze valleien zijn vochtiger en bestaan uit hooi- en graslanden en houtkanten en vormen meer gesloten linten tussen de uitgestrekte open plateaugebieden. Op de heuveltoppen ontbreekt plaatselijk de vruchtbare leemlaag of is deze te dun voor landbouw en liggen de weinige bossen. Het is een uitzonderlijk landschap waarbij de erfgoedelementen samen een uitgestrekt cultuurlandschap vormen met vele historische kasteeldorpen en domeingoederen, alternerend met een schitterend semi-ruraal kader van hoeves, akkers, weilanden, hoogstamboomgaarden en bossen waarbij de verschillende elementen bovendien onderling verbonden zijn door oude wegtracés (waaronder de Romeinse weg).


ID: 13681 | Vastgesteld landschapsatlasrelict

Bommershoven, Borgloon, Hendrieken, Hoepertingen, Rijkel, Voort (Borgloon), Brustem (Sint-Truiden), Piringen (Tongeren)
In de Romeinse periode werd er een uitgebreid wegennetwerk uitgebouwd om de steden met elkaar te verbinden en de agrarische gebieden te ontsluiten. Van dit netwerk bleven verschillende delen bewaard waaronder het vermoedelijke tracé van de voormalige Romeinse weg of heirbaan die een verbinding vormde tussen Bavai (hoofdstad van de Nerviërs), Tongeren (hoofdstad van de Tungri) en Keulen. Deze weg, ook Romeinse kassei of Oude kassei genoemd, is voor het grootste gedeelte nog als weg bruikbaar en is elders overgeleverd als perceelsgrens. Op kaart gezien vormt de Romeinse weg een zeer rechtlijnig traject van oost naar west. Het doorsnijdt verschillende heuvelruggen en -toppen waardoor het op vele plaatsen ingesneden is en een holle ligging kent met hoge bermen met houtkanten. Vanaf de weg zijn vele vergezichten naar de omgeving mogelijk.


ID: 97617 | Vastgesteld landschapsatlasrelict

Bommershoven, Jesseren (Borgloon), Overrepen, Piringen, Tongeren (Tongeren)
Het gebied ligt op de overgang tussen vochtig en droog Haspengouw. Plaatselijk zijn er door versnijding van de beken relatief grote hoogteverschillen en verschillen in landschapstypen aanwezig. De valleien zelf hebben een asymetrische vorm en kenmerken zich in landgebruik door de aanwezigheid van wei- en hooilanden, tegenwoordig vaak in natuurgebruik. In de valleien komt kalktuf voor. De burcht van Kolmont gaat terug tot de 11de eeuw als burcht van de graven van Loon. Tegenwoordig is het een ruine waarvan de donjon nog vrij gaaf bewaard is, omgeven door een historisch boscomplex. Het voormalige fruitspoor tussen Drieslinter en Tongeren doorsnijdt het gebied en werkt sterk structurerend.