Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

4158 resultaten


ID: 128008 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Nestor de Tièrestraat 42 (Aalst)
Achter monumentale poort met neoclassicistische inslag, de resten van een voormalige mechanische maalderij, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 128016 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ninovesteenweg 28 (Aalst)
Voormalig molenhuis uit het vierde kwart van de 18de eeuw, heden aangepast tot woonhuis met dubbelhuisopstand. Van de oude olieslagmolen, eerst werkend met paardenkracht, later met stoom, bleef het rad, de as en het wiel, alsook de paardenput behouden.


ID: 128041 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pontstraat 55 (Aalst)
Als eigendom van het Theresianenklooster werden deze gebouwen verkocht in 1786. Het gebouw uit de 18de-19de eeuw met respectievelijk vier (Huis Van Molle) en vijf (Huis Moyersoen) traveeën en drie verdiepingen onder zadeldak, had oorspronkelijk een bepleisterde en witgeschilderde vlakke lijstgevel op arduinen plint.


ID: 128055 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Putstraat (Aalst)
Vervallen bakstenen gebouwen van de voormalige Brouwerij Goossens, van de straat afgesloten door een lange bakstenen muur. Bakstenen constructie onder zadeldak met ingebouwde ronde schouw.


ID: 128056 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Raffelgemstraat 8, 8A, Square Jacques Geerinckx 2, Terlindendreef 9 (Aalst)
Het kasteeldomein Terlinden bestaat uit een U-vormig kasteel met hoofdgebouw uit 1913 en 18de-eeuwse zijvleugels, volledig omgeven door een gracht en toegankelijk via een achtzijdig poortgebouw en twee bruggen. Buiten de omwalling bevindt zich een landschappelijk ingericht park met daarin diverse aanhorigheden waaronder een oranjerie, stallingen en een kasteelhoeve.


ID: 128061 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Roland Monteynestraat 39 (Aalst)
Het sashuis dateert uit het derde kwart van de 18de eeuw, is het enige overblijfsel van het 'Sas van Wieze' en was lange tijd in gebruik als afspanning. Tegen de zijgevel is, iets terugwijkend een wagenhuis aangebouwd van wat recentere datum, met bepleisterde gevels en geplaatst onder pannen zadeldak


ID: 128078 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Spoorstraat 1 (Aalst)
Voormalig station van de heden gedesaffekteerde - spoorlijn Aalst-Antwerpen-Zuid. Het station werd tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken, is heden herbestemd tot woonhuis maar bezit nog de originele loketten- en wachtzaal. De metalen perronluifel is verdwenen, doch de natuurstenen aanzet ervan is nog in de gevel merkbaar.


ID: 7864 | Beschermd monument

Statieplein 9 (Aalst)
De vrijstaande torens bij het NMBS-station van Aalst, behorende tot het oorspronkelijke ontwerp van J. P. Cluysenaar, zijn beschermd als monument.


ID: 14712 | Beschermd monument

Statieplein 9 (Aalst)
De gevels en daken van het stationsgebouw met bijgebouwen te Aalst, met uitzondering van de flankerende torentjes, werden beschermd als monument bij koninklijk besluit van 19 juni 1978. Deze bescherming werd gewijzigd door het ministerieel besluit van 14 december 2005, waarbij de afbakening werd verkleind tot het stationsgebouw zonder bijgebouwen. Bij ministerieel besluit van 6 maart 2013 werd de wijziging van 2005 opgeheven. In hetzelfde besluit werd de afbakening van 1978 gewijzigd.


ID: 128085 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Statieplein 9 (Aalst)
Enige bewaarde 'station de ville' op de Dender-Waes lijn, daterend van de jaren 1850, naar ontwerp van J.P. Cluysenaar. Hij streeft ernaar in zijn ontwerpen de geest en culturele traditie te vatten eigen aan de omgeving / regio waar hij werkt. Hij verwijst in zijn architectuur te Aalst dan ook naar de middeleeuwse oorsprong van de stad, het belfort, het historische pand 'Beurs van Amsterdam', …