Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6642 resultaten


ID: 114867 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Testeltsesteenweg (Aarschot)
Gebouwtje van witgekalkte baksteen, met overwelfde apsis, mogelijk uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Vlakke, in muurvakken ingedeelde voorgevel.


ID: 98123 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Koekoekstraat (Aartselaar)
Kapel uit het tweede kwart van de 20ste eeuw gelegen aan de aardeweg naar de gemeente Schelle en in de landbouwzone. Rechthoekig, éénbeukig neogotisch kapelletje op een klein omhaagd terrein met struikgewas en bomen.


ID: 120852 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Abdijstraat 6 (Affligem)
Ommuurde benedictijnenabdij teruggaand tot in de 11de eeuw. Rond 1800 deels gesloopt met behoud van de Sint-Benedictuspoort en het zogenaamde Bisschoppenhuis uit 1720, kloostergebouwen grotendeels heropgebouwd in neogotische stijl na de terugkeer van de benedictijnen in 1869. In de 17de en 18de eeuw omringd met siertuinen, moestuinen, boomgaarden, vijvers en een kerkhof. Heraanleg van verschillende delen van de tuin in de eerste helft van de 20e eeuw: verbouwingen en nieuwbouw naar ontwerp van onder meer Dom P. Bellot en A. Kropholler tijdens het interbellum; lindedreven en 'groene' evocatie van het koor van de verdwenen abdijkerk.


ID: 120459 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Assestraat (Affligem)
Kapel, gebouwd in 1939. In de volksmond 'Kapel van Augustus', genoemd naar de oprichter Evidius Augustinus Van Mulders (° 1820 - † 1897), landbouwer te Essene.


ID: 119059 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Balleistraat (Affligem)
Bedevaartsoord met een pittoreske, op een bron gebouwde Lourdesgrot van 1885, en een circuit van 15 kapelletjes uit het interbellum.


ID: 120708 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brusselbaan 2 (Affligem)
Park in landschappelijke stijl van bijna 6 hectare, aangelegd bij een in 1836-1846 gebouwd en ondertussen gesloopt landhuis. Een eigenaardig, losstaand, zeshoekig torentje met een leien tentdak, momenteel een kapelletje of heiligenhuisje, is het enige gebouw dat aan de 19de eeuw herinnert.


ID: 120714 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brusselbaan 34 (Affligem)
Neoclassicistische villa, gebouwd in 1871 in opdracht van Joannes Egidius Van Lierde, gewezen burgemeester van Hekelgem. In 1884 werd een losstaand koetshuisje toegevoegd. Omgeven door een landgoed; oorspronkelijk circa 96 are, de gedeeltelijk ommuurde moestuin inbegrepen; siertuin met opmerkelijke dikke tamme kastanjes en bruine beuken. In de tuin, een zeshoekige 'gloriette', waarvan de onderbouw een Lourdesgrot herbergt.


ID: 120460 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Domentstraat 75 (Affligem)
Wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Volgens literatuurbronnen zou deze gebouwd zijn in 1890 door toedoen van Dom Floribertus De Pauw, prior van de Abdij van Steenbrugge.


ID: 113650 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Domentveldstraat 50 (Affligem)
Gesloten hoevetje met witgekalkte gebouwen onder zadeldakenuit begin 19de-eeuws, rondom een geplaveid erf. Eenlaags boerenhuis van zeven traveeën.


ID: 120454 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kasteelstraat (Affligem)
Gerestaureerde kapel die vroeger lager in de Kasteelstraat stond, rechtover de Kruisweg. Samen met de Heilig Hartkapel in de Kwezelsweg en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Kouter op de Zwarteberg onderdeel van de Kruisdagen te Hekelgem. Het was een processie om te smeken om een geslaagde oogst en deze vond plaats gedurende drie dagen voor Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart.