Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

813 resultaten


ID: 4488 | Beschermd cultuurhistorisch landschap

Korte Dreef, Rijmenamseweg (Bonheiden)
De bescherming als landschap betreft het Ven, een moerassig gebied dat omgeven wordt door droge duinzandgronden met naaldbossen en heiderelicten.


ID: 13514 | Vastgesteld landschapsatlasrelict

Bommershoven, Borgloon, Broekom, Groot-Loon (Borgloon), Gutschoven, Heers, Heks, Horpmaal, Vechmaal (Heers), Lauw, Piringen, Widooie (Tongeren)
Het is een overwegend open en sterk glooiend landschap, voornamelijk bestaande uit zeer vruchtbare akkers. De bewoning is geconcentreerd in dorpen die vooral gelegen zijn in de valleien. Deze valleien zijn vochtiger en bestaan uit hooi- en graslanden en houtkanten en vormen meer gesloten linten tussen de uitgestrekte open plateaugebieden. Op de heuveltoppen ontbreekt plaatselijk de vruchtbare leemlaag of is deze te dun voor landbouw en liggen de weinige bossen. Het is een uitzonderlijk landschap waarbij de erfgoedelementen samen een uitgestrekt cultuurlandschap vormen met vele historische kasteeldorpen en domeingoederen, alternerend met een schitterend semi-ruraal kader van hoeves, akkers, weilanden, hoogstamboomgaarden en bossen waarbij de verschillende elementen bovendien onderling verbonden zijn door oude wegtracés (waaronder de Romeinse weg).


ID: 97617 | Vastgesteld landschapsatlasrelict

Bommershoven, Jesseren (Borgloon), Overrepen, Piringen, Tongeren (Tongeren)
Het gebied ligt op de overgang tussen vochtig en droog Haspengouw. Plaatselijk zijn er door versnijding van de beken relatief grote hoogteverschillen en verschillen in landschapstypen aanwezig. De valleien zelf hebben een asymetrische vorm en kenmerken zich in landgebruik door de aanwezigheid van wei- en hooilanden, tegenwoordig vaak in natuurgebruik. In de valleien komt kalktuf voor. De burcht van Kolmont gaat terug tot de 11de eeuw als burcht van de graven van Loon. Tegenwoordig is het een ruine waarvan de donjon nog vrij gaaf bewaard is, omgeven door een historisch boscomplex. Het voormalige fruitspoor tussen Drieslinter en Tongeren doorsnijdt het gebied en werkt sterk structurerend.


ID: 97616 | Vastgesteld landschapsatlasrelict

Borgloon, Kerniel (Borgloon)
De abdij van Kolen, vroeger het Kruisherenklooster van Colen of abdij Mariënlof genoemd, is gelegen aan de rand van Droog Haspengouw. De abdij ligt op een hoge uitloper van het plateau en is beeldbepalend voor de omgeving. De vallei van de Kleine Herk is diep ingesneden, via een historisch voetpad is er via de vallei een verbinding met de dorpskern van Kerniel. De spoorlijn Tongeren-Borgloon doorsnijdt het landschap ten zuiden van de abdij. Het is voornamelijk een agrarisch landschap.


ID: 1916 | Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kortestraat, Speelhof, Trapkensstraat (Borgloon)
De bescherming omvat restanten van de gravenburcht meer bepaald de heuvel en de gracht.


ID: 21194 | Beschermd monument

Oude Kassei (Borgloon)
Deze bescherming betreft de linde op de Pullenberg, met inbegrip van een straal van 20 meter er omheen.


ID: 97643 | Beschermd monument

Binnendijkstraat, Luipegem (Bornem)
Deze bescherming betreft de eendenkooi met eiland in de Oude Schelde.


ID: 5518 | Beschermd cultuurhistorisch landschap

Eikerheide (Bornem)
Deze bescherming omvat het centrale deel van het Moer te Bornem/Puurs. Het Moer werd beschermd als landschap in drie fasen.


ID: 5539 | Beschermd cultuurhistorisch landschap

Eikerheide, Schoonaardestraat, Spuistraat (Bornem)
Deze bescherming omvat een bosgebied, afgewisseld met grasland en ruigten ten noorden en ten zuiden van het centraal gelegen plassencomplex dat beschermd werd als het Moer - fase 1.


ID: 122 | Beschermde archeologische site

Droge Vijvers (Boutersem)
De site van Butsel is een kasteelsite gevormd door een mottecomplex en een kasteeldomein uit de late middeleeuwen en de nieuwe tijd.