Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

813 resultaten


ID: 1008 | Beschermd monument

Danebroekstraat (Tienen)
De bescherming als monument betreft de Japanse notenboom (Ginkgo biloba) die zich op een perceel dat deel uitmaakte van de tuin van het voormalige augustijnenklooster bevindt en waarschijnlijk tot de kloostertuinbeplanting uit de tweede helft van de 18de eeuw behoort. De omgeving van de Japanse notenboom, restant van de voormalige tuin, is beschermd als stadsgezicht.


ID: 1316 | Beschermd monument

Dr. J. Geensstraat 34 (Tienen)
De bescherming als monument betreft een gewone trompetboom (Catalpa bignonioides) die zich ten westen van de laatclassicistische herenwoning in het Goed Van den Bossche, het huidige stadspark, bevindt. Dit domein is een relict van de in 1886-1910 aangelegde botanische privétuin met een uitgebreide dendrologische collectie.


ID: 1317 | Beschermd monument

Dr. J. Geensstraat 34 (Tienen)
De bescherming als monument betreft een Japanse notenboom (Ginkgo biloba) die zich ten zuidoosten van de laatclassicistische herenwoning in het Goed Van den Bossche, het huidige stadspark, bevindt. Dit domein is een relict van de in 1886-1910 aangelegde botanische privétuin met een uitgebreide dendrologische collectie en is beschermd als stadsgezicht. In het park is ook nog een trompetboom beschermd als monument.


ID: 21163 | Beschermd cultuurhistorisch landschap

Sint-Genovevaplein 1 (Tienen)
Deze bescherming betrof de hoogstamboomgaarden met fruittelersbedrijf, bestaande uit het huisperceel met semi-gesloten fruitbedrijf bestaande uit fruittelerswoning en bedrijfsgebouwen, voortuin en gekasseid binnenerf, de huidige sier- en nutstuin met aansluitende fruitweide (kleine hoogstamboomgaard) en de achterliggende weideboomgaard (grote hoogstamboomgaard).


ID: 1049 | Beschermde archeologische site

Sint-Truidensesteenweg (Tienen)
Langsheen de Sint-Truidensesteenweg bevinden zich drie bovengronds bewaarde Gallo-Romeinse tumuli, die uitzonderlijk zijn vanwege hun onderlinge samenhang, hun rijke grafinhoud en de aanwezigheid van oudere begravingen rondom de heuvels.


ID: 1576 | Beschermd monument

Veldbornstraat 5 (Tienen)
De bescherming als monument betreft een Japanse notenboom (Ginkgo biloba) in de tuin achter een herenhuis in het stadscentrum van Tienen. Vermoedelijk is deze boom aangeplant aan het einde van de jaren 1760 wat het één van de oudste ginkgo's van België maakt.


ID: 175837 | Beschermd cultuurhistorisch landschap

Overrepen (Tongeren)
Het historisch bosreservaat Kolmontbos met inbegrip van de burchtruïne en motteheuvel, is beschermd als cultuurhistorisch landschap.


ID: 3882 | Beschermd cultuurhistorisch landschap

Blaarstraat, Dreef, Grootmeers, Hardelweg, Oude Blaarstraat, Strikstraat (Tongeren)
De bescherming als landschap betreft het park van de Oostelijke Jeker, bestaande uit een alluviaal landschap in de brede vallei van de Jeker. In dit beschermde landschap liggen het kasteel Scherpenberg en de Blaarmolen die ook beschermd is als monument.


ID: 3307 | Beschermd cultuurhistorisch landschap

Gousbeemdstraat, Ketsingenstraat, Maastrichtersteenweg (Tongeren)
De bescherming als landschap betreft de Galgenberg, gelegen aan de grens van de stadsvrijheid. In dit gebied bevond zich een executieplaats van de vrijheid Tongeren.


ID: 2099 | Beschermde archeologische site

Graanmarkt, Grote Markt, Kloosterstraat, Koppelkist, Maastrichterstraat, Museumkwartier, Onze-Lieve-Vrouwestraat, Stadhuisplein, Vlasmarkt, Vrijthof (Tongeren)
De beschermde archeologische zone omvat een rijkdom aan geschiedenis die loopt van de Romeinse tijd tot vandaag. De meest opvallende getuige hiervan is de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek. De afbakening van de beschermde archeologische zone valt – met uitzondering van het Vrijthof – nagenoeg volledig samen met het tracé van de laatmiddeleeuwse omwalling van het kapitteldomein. Binnen de afgebakende zone situeren zich bovengronds de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek, de pandgang van het voormalige klooster en resten van de laat-Romeinse stadsomwalling aan het Vrijthof. De archeologisch potentie van de zone is zeer hoog en er zijn ondergronds zowel middeleeuwse als Romeinse sporen bewaard. Historiek en beschrijving Onze-Lieve-Vrouwbasiliek Archeologisch veldonderzoek vond plaats in twee fasen van 1999 tot 2001 en van 2004 tot 2008. Tijdens dit onderzoek werd duideli