Gebeurtenis

Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek

geografische inventarisatie, thematische inventarisatie
ID
921
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/921

Beschrijving

Van 2002 tot en met 2005 werd een inventaris gemaakt van de materiële overblijfselen uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek. Deze inventaris was een gemeenschappelijk project van de Vlaamse Gemeenschap en de provincie West-Vlaanderen in het kader van de (momenteel lopende) procedure om de Eerste Wereldoorlog-relicten in dit gebied te laten erkennen als UNESCO-werelderfgoed en het project "De Westhoek: oorlog en vrede" van de provincie West-Vlaanderen. De inventarisatie werd uitgevoerd door twee projectmedewerkers: Hannelore Decoodt en Nele Bogaert.

De focus van de inventaris van het Wereldoorlogerfgoed ligt op de zogenaamde Westhoek (Alveringem, De Panne, Diksmuide, Heuvelland, Hooglede, Houthulst, Ieper, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Moorslede, Nieuwpoort, Poperinge, Staden, Veurne, Vleteren, Wervik, Zonnebeke). Het project omvat ook gegevens uit aangrenzende gemeenten, namelijk Gistel, Hooglede en Menen.

De inventaris bevat in de eerste plaats de nog aanwezige relicten van de Eerste Wereldoorlog langsheen de frontlijn en in het niet-bezette gebied van West-Vlaanderen. Omdat bepaalde sites of relicten in de Tweede Wereldoorlog opnieuw werden gebruikt, zijn ook die erin te vinden. Ook monumenten, begraafplaatsen en graven werden opgenomen – ongeacht wanneer ze tot stand kwamen: tijdens of (lang) na de Eerste wereldoorlog.

De lijst van opgenomen relicten is zeer lang en gevarieerd: het gaat om militaire begraafplaatsen, perken voor oudstrijders, spoorweginfrastructuur, observatieposten, loopgravenstelsels, deep-dugouts, bunkers, noodwoningen, oude wegwijzers, musea en gedenktekens zoals demarcatiepalen, standbeelden, vredesbomen, naamstenen en gedenkkapellen.

De relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek werden aanvankelijk in een afzonderlijke databank opgenomen. Deze 'WO I - databank' werd in 2017-2018 geïntegreerd in de algemene Inventaris van het Onroerend Erfgoed. Relicten die niet voldeden aan de selectiecriteria van de inventaris werden niet mee overgenomen. In sommige gevallen (bijvoorbeeld bij gedenkplaten in een kerk) werd de informatie toegevoegd aan bestaande inventarisfiches (in de fiche van de kerk). 

Auteurs: Decoodt, Hannelore; Meganck, Leen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Onze Lieve Vrouwstraat (Nieuwpoort)
Gedenkteken ter herinnering aan de militaire en burgerlijke doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Dit gedenkteken is van de hand van Pieter Braecke en werd onthuld in 1925.


Brugse Steenweg (Nieuwpoort)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Hier betreft het een Belgisch model.


Hemmestraat (Nieuwpoort)
Tijdens de late 19de eeuw werd in Ramskapelle, langs de uit 1868 daterende spoorlijn Nieuwpoort-Diksmuide, een eenvoudig stationnetje opgetrokken. Het behoorde tot een typegebouw dat de Belgische spoorwegen omstreeks 1890 invoerden.

Bekijk gerelateerde waarnemingen

Lettingstraat (Heuvelland)
Twee betonnen constructies. De constructies zouden deel uitmaken van een grotere reeks bunkers.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/921 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.