Zeeweg

Beschrijving

Zeeweg beginnend aan de Gistelse Steenweg op het grondgebied Jabbeke en lopend over het grondgebied Sint-Andries eindigend aan de Torhoutse Steenweg op het grondgebied Sint-Michiels. Opgenomen met onder meer het kasteel Beisbroek en Tudor als ankerplaats in de landschapsatlas.

Oorspronkelijk was het een verbindingsweg tussen het vroegere Sint-Michiels en Varsenare. De naam verwijst naar de zee die tot in de 7de eeuw bij hoog tij tot hier kwam. De weg maakte deel uit van het domein "Beysbrouck". In 1883 werd de Zeeweg verbreed en gekasseid toen werd ook de grot "O.L.V. van het veld" gebouwd.

Het huidig wegtracé dateert uit de jaren 1960 toen de bossen werden verkaveld. Er worden grote villa's gebouwd onder meer naar ontwerp van architect Arthur Degeyter (Brugge) en architect Paul Felix uit Oostende. Grotendeels blijft het bosrijk karakter bewaard, maar tot op heden worden bossen gerooid om bouwpercelen aan te leggen. Ter hoogte van het kasteel Beisbroek aanwezigheid van het zogenaamd Kartuizerinnenbos, een landschappelijke en recreatieve verbindingsas tussen de domeinen Beisbroek en Tudor.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg, Monumenten en Landschappen, Landschapsatlas, 2001, OC, GIS Vlaanderen.
  • BEERNAERT B., Zeeweg, Chartreuzinnenbos, in Van nature ... een monument, Brochure open monumentendag 2004, p. 97-102.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 240.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia