Zennegat

Beschrijving

Pittoresk gehuchtje te Battel, gelegen aan de samenvloeiing van Zenne, Leuvensevaart en Dijle; ontstaan in de tweede helft van de 18de eeuw samen met de vaart (zie Leuvensevaart); bebouwing tussen Zenne en Leuvensevaart opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, tussen Dijle en vaart tot de 19de eeuw.

In oorsprong aaneengesloten rijhuizen waarvan de voorgevels parallel aan de dijken meestal een verdieping minder tellen dan de achtergevels. Vorm en inplanting wijzen op een nauwe betrokkenheid op het vaartleven: bijna alle huizen waren ingericht als herberg voor de versassende schippers. De fraaie landelijke omgeving maakt deel uit van het beschermd rivierlandschap Zennegat-Battenbroek, samen 651,90 hectare begrensd door de lijn Heindonk-Heffen ten westen, de lijn Walem-Battel ten oosten.

Auteurs: Plomteux, Greet