Hondiuslaan

Beschrijving

Zogenaamd naar Henricus Hondius, modo Hendrik de Hondt een vermaard plaatsnijder, kunstdrukker en mathematicus, geboren te Duffel op 9 juni 1573, volgens sommigen in 1576.

Drukke verbindingsbaan in Duffel-West, aangelegd in 1971 tussen de Nete-overgang en de spoorwegtunnel, die via de A. Stocletlaan verbinding geeft met de E 19 in Rumst. Rond de eeuwwisseling bevond zich op deze plaats het bekende tuinbouwbedrijf van Louis Sels, dat een baanbrekende rol speelde bij de ontwikkeling van de glascultuur, zie gemeente-inleiding; het bedrijf, een unicum voor zijn tijd en gespecialiseerd in aardbeien en chrysanten, bestond uit 46 verwarmde serres en werd herhaaldelijk bekroond op Europese tentoonstellingen; het werd echter volledig vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Bij het begin links bevindt zich heden het zogenaamde "Muggenbergpark", op de plaats van het verdwenen, gelijknamige kasteel, dat in de 14de eeuw in handen was van de adellijke familie Bauw, later van het huis van Merode-Vuelen, gevolgd door de markiezen van Deinze; het kasteel werd omwille van bouwvalligheid gesloopt begin 19de eeuw; de laatste overblijfselen, namelijk de hoeve, bestaande uit de hovenierswoning, een deel van de stallen en de poort werden afgebroken in 1970 bij de aanleg van de Hondiuslaan. In 1977-1978 aanleg van een nieuw recreatiepark door de gemeente, het zogenaamde "Muggenbergpark", ingehuldigd op 9 juli 1979; door de verplaatsing van de Nete-bedding in 1981-1982 kon dit park verbonden worden met het "Ter Elstpark" (zie Ter Elstlei).

Op het einde links: achterin gelegen pomp- en zuiveringsstation van 1970 om chronische overstromingen te voorkomen en Netewater te zuiveren. De pompinstallatie bestaat uit vijf vijzelpompen om het teveel aan rioolwater op te pompen; de zuiveringsinstallatie omvat rechthoekige slibdroogvelden, 2 gistingsinstallaties, 3 biologische filters, een voorbezinktank en een nabezinkingstank.

• S.N., Duffel nu, p. 53.
  • S.N., Duffel toen, p. 63, 75, 105.