Berthoudersplein

Beschrijving

Haakvormige straat van de Augustijnenstraat naar de Bleekstraat. Verbreding tot plein in de knik. Benaming afkomstig van het "Hof der Berthouders" dat zich ter plaatse van de Rijksmiddelbare school (1949-1950), rechts van het plein uitstrekte. In 1757 werd op dezelfde plaats de grote ruiterkazerne gebouwd die er bleef tot na de Tweede Wereldoorlog.

De linkerzijde en het begin van de rechterzijde worden ingenomen door doorsnee-arbeiderswoningen uit de 19de eeuw, voornamelijk enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen (onder meer nummers 3, 13, 19, 27, 35, 37, 41, 43, 59, 61, 63, 65 en 67), onderbroken door nieuwe bouw (nummer 82).

Op de speelplaats van de Rijksmiddelbare School bevindt zich het Hof van Nassau.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde

Aanvullende informatie

De Rijksmiddelbare school waarnaar verwezen, heet nu Hof van Nassau, naar het gelijknamige gebouw op de speelplaats van de school. In de gebouwen zijn momenteel twee scholen gevestigd: basisschool Hof van Nassau en Freinetschool Villa Zonnebloem.
Auteurs : Govaert, Carine