Lange Schipstraat

Beschrijving

Eertijds "Scipstrate"; oudste oorkonde van 1273. Straat met gebogen tracé lopend van de IJzerenleen naar de Bruul nabij de Fonteinbrug. Eertijds doorsneden door een vlietje met het zogenaamde "Kiekenbrugske", gedempt in 1840. Achterhuizen van de woningen op de rechterzijde (aan de zuidkant) zien uit op de Dijle.

In het begin van de straat tegenover nummer l-11 is er een open plaats aan de Dijlekade, heden afgezet met ijzeren leuning, eertijds markt waar "groenvis" of vis van tweede kwaliteit (riviervis) verkocht werd. Vandaar de benaming "Groen Vismarkt". In de 16de eeuw, toen de Vismarkt nog op de Vliet (IJzerenleen) gevestigd was, bijna geheel door vissers bewoond. Via de Dijle werden ook bouwmaterialen aangevoerd als baksteen, grint en keien die langs de kaaien werden opgestapeld en vandaar overgebracht naar nabijgelegen magazijnen van handelaars in bouwmaterialen (zie hedendaagse aanwezigheid van dergelijke handelaars in de Lange Schipstraat).

Straatbeeld bepaald door 19de-eeuwse of tijdens de 19de-eeuw aangepaste rijhuizen met twee tot drie bouwlagen en bepleisterde, gecementeerde of gedecapeerde lijstgevels, soms verfraaid door stucdecoratie rond de vensters. Enkele oudere kernen (onder meer nummer 106 zie dakconstructie), arbeiderswoningen (nummers 70, 72, 74 en 76), burgerhuizen en herenhuizen met 19de en 20ste-eeuwse lijstgevels (nummers 11, 13, 14, 15, 18, 23, 26, 28, 34, 41, 47, 62, 64, 68, 78, 80, 82, 84, 86, 88-90, 92 en 94). Nummer 41 met provinciale art-deco-inslag en nummer 78 met art-decomotieven. Nummer 90: houten winkelpui uit eind 19de, begin 20ste eeuw.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde

Aanvullende informatie

Het beeld de "Drie Gratiën" van Ernest Wijnants stond vroeger op de Haverwerf. / Verschillende huizen zijn gesigneerd: onder meer de nrs. 8 en 45 (A.Roose), 40 en 69 (A. Verreyt), 56 (J. Faes), 51 en 58 (A. Tambuyser) en 85 (Van Boxel).
Auteurs : Govaert, Carine