Moorseelsesteenweg

Beschrijving

Zuidelijke uitvalsweg, waarlangs het gehucht Vossemolen is gelegen; vanaf de wijk "Vijfwegen" naar Ledegem; licht gebogen tracé. Losse bebouwing; straatbeeld gedomineerd door het zogenaamde "Kaasterkasteel". Vanaf de Rijksweg losstaande bebouwing, vnl. kleinere arbeiderswoningen uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw, vaak met poortravee onder meer nummer 150 met verzorgd schrijnwerk. Verder de typische bebouwing eigen aan steenweg onder meer veevoederbedrijf, pompstation, een autobedrijf en enkele voormalige asten. Tevens vestigingsplaats van enkele steenbakkerijen onder meer de steenbakkerij Dumoulin, opgericht in 1934 en de steenbakkerij Ostyn-D'Haene, gesticht na de Eerste Wereldoorlog, naar aanleiding van het tekort aan bouwmaterialen; gestart met een veldovensteenbakkerij gelegen op de wijk "Vijfwegen"; in 1930 verplaatst naar de Moorseelsesteenweg, nu verdwenen. Voormalige aanwezigheid van steenbakkerij wordt aangegeven door de zogenaamde "Kleiputten", heden natuurreservaat.

Tegenover het kasteel obelisk ter herinnering aan het 1ste regiment grenadiers (Tweede Wereldoorlog).

• Stadsarchief Roeselare, 1354/1934.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol