Ooidonkdreef

Beschrijving

900 meter lange dubbele lindendreef (en Canadapopulieren bij het begin) aangelegd op een dam en gekasseid circa 1567 als nieuwe verbinding tussen het kasteel van Ooidonk en de steenweg Gent-Deinze-Tielt.

Begin van de dreef bij de steenweg fungeert als eigenlijke dorpscentrum van Sint-Maria-Leerne met parochiekerk, pastorie, herberg zogenaamd "De Sterre" en kleine dorpshuizen, onder meer nummer 4, 12, 18, 20. Laatst genoemden dateren voornamelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw of begin 20ste eeuw in bezit van het kasteel. Een gedenkplaat op nummer 6 vermeldt: "hier werkten samen in 1922 en 1923 de schilders G. De Smet, L. De Smet en Fr. Van den Berghe".

Nummer 16, zogenaamd "De Sterre" met oude kern, zichtbaar aan vlechtingen in linker zijpuntgevel, volgens archiefstukken teruggaand tot de 16de eeuw, bij de aanleg van de dreef, was onder meer logeerplaats voor de Brusselse ambachtslui die in de tweede helft van de 19de eeuw het kasteel restaureerden.

Verder rechtlijnige dreef met lichte knik naar noorden, ter hoogte van het zogenaamde "Klein Ooidonk" gedwarst door de Kalebeek en overbrugd door de zogenaamde "Blauwe Poort". Zijdreven respectievelijk ten westen naar het zogenaamde "Goed te Reables" en ten oosten naar de ommuurde moestuin met vroegere hovenierswoning en oranjerie.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen