Sint-Pietersnieuwstraat

Beschrijving

Vroegere "Catse naer den Bruel" of kerkweg, voorheen met de Bruul verbonden door een brug over de Molenbeek. Nieuw rooilijnplan van 31.03.1928 met verbreding door sloping van een aantal huizen aan zuidzijde, thans volledig ingenomen door het Bruulpark. Noordzijde met lagere school en vernieuwde gebouwen van het Glorieux Instituut, met buste van S.M. Glorieux, stichter van de broeders van Goede Werken in 1830.

Bij nummer 26, toegang tot de Decrolykoer, gebouwd door J.-B. Decroly (zie nummer 38).

• Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, Rooiplannen, nr. 3.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen