Polder

Beschrijving

Benaming van een deel van de weg op de noorddijk langs het Kanaal Nieuwpoort-Plassendale (1640) vanaf de Zandvoordebrug tot aan de grens met Gistel. Dit vormt de grens tussen de polders en de zandstreek ten zuiden van het kanaal, wat de naam van de straat verklaart. Ten noorden van deze dijk ligt de Nieuwe Zandvoorde- en Oudenburgpolder, die sinds de val van Oostende in 1604 wordt gebruikt als één van de spoelpolders voor de haven. Circa 1700 wordt de polder definitief drooggelegd. Vanaf dan wordt dit gebied uitgebaat door hoeves, met een concentratie langs de grenzen van de polder, onder meer deze dijk langs het kanaal. Basisbebouwing bestaat uit verspreide polderhoeves die teruggaan tot 18de eeuw en waarvan vele nog in bedrijf zijn.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda