Generaal Naessens de Loncinlaan

Beschrijving

Van de Sint-Andriesdreef naar de Emile Bethuynelaan. Zogenaamd naar de (toen) Loppemse militair Victor Naessens († 1954) die als kapitein-commandant van het Fort Loncin te Luik grote verdiensten behaalde; na zijn overlijden werd de weg naar zijn voormalige woning (in het huidige Aandekooi) naar hem genoemd.

In oorsprong behoort het zuidelijke deel van Sint-Michiels tot één van de kleine heidevelden waarin talrijke moerassige vennen en vijvers (zie Aandekooi) voorkomen; pas in de loop van de 18de eeuw wordt begonnen met de drooglegging en bebossing ervan. In die jonge bossen worden door de toenmalige eigenaars, de familie Le Bailly de Tilleghem, dreven aangelegd in de vorm van een ster, zie de wijknaam "Ster". De stralen van de zevenhoekige ster waren gericht op de kerktorens van de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Brugge (zie straatnaam Onze-Lieve-Vrouwedreef), Sint-Andries (zie straatnaam Sint-Andriesdreef), van Oostkamp (de richting van de Generaal Naessens de Loncinstraat), van Snellegem, van Zedelgem, van Loppem en de zevende op de strokotmolen. Van deze aanleg van dreven is heden enkel nog een deel bewaard onder meer de hier besproken straat. Tot 1970 behoort de straat bij de gemeente Loppem.

Vandaag loopt de laan met een grote boog langs een heidegebied in herstel. Heden één van de luxueuze residentiële straten van de gemeente: de bebouwing bestaat uit villa's van de jaren 1960-1990 in grote tuinen. Net vóór de Expresweg is op een kleine aarden heuvel een groot, houten kruis opgericht, zogenaamd het "KRUIS DER GEFUSILLEERDEN". Het opschrift verklaart in twee talen "OP DEZE PLAATS GEFUSILLEERD IN DIENST VAN BELGIË" "10.11.1942".

• JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden ... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, p. 370.
  • SCHOUTEET A. 1977: De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, p. 66.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia