Stationsstraat

Beschrijving

Hoofdstraat tussen Stationsplein en Bruggestraat met Centrumbrug over het kanaal en Mandelbrug. Gedeelte van de in 1752 onder Oostenrijks bewind aangelegde steenweg Kortrijk-Brugge.

Oostzijde volledig ingenomen door het kasteelpark met aan de straat conciërgerie en toegangspoort, bij de wegverbreding in 1969 achteruit geplaatst (zie nummers 1, 3). Aan de westzijde, lintbebouwing met grote en kleine burgerhuizen, onderbroken door de zogenaamde Beukendreef tegenover de kasteelpoort en de Mandel met aanpalende weiden. Handels- en dienstenfunctie met café "De drie koningen - lokaal A.C.W." en kantoren van zuilgebonden organisaties. Aan het kanaal muziekcafé "Fagot", vroeger café "De drie bruggen" (nummer 48). Nummer 12 aan de hoek met Beukendreef: appartementsbouw van 1988-1991 ter vervanging van de in 1856 door de baron de Montblanc opgerichte tapijtenmanufactuur; het wapenschild van de adellijke familie werd hergebruikt in een naar het vroegere gebouw verwijzend fronton.

Doorsnee-architectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw; drie à vijf traveeën en twee à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat). Nummer 32: burgerhuis met muurankers "1877" en typerend winkelraam; links aanpalend nummer 34 met beglaasd heiligennisje in omlijsting van gesinterde baksteentjes. De bebouwing tussen Mandel en kanaal - op de site van de vroegere "weverij Van Ooteghem" - dateert uit de eerste helft van de 20ste eeuw en kijkt uit op de berm van de Centrumbrug. Bakstenen lijstgevels, sporadisch beschilderd (nummers 28, 32) of gecementeerd (nummer 30).

• VANDEWIELE A., De Keure van Ingelmunster en Vijve met zijn toebehoorten, 1554, in Den Hert, XVI, 1, 1995, p. 38-45. Publicatie van uittreksels van een figuratieve kaart bij een renteboek van 1664.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol