Pastoor Van Haechtplein

Beschrijving

Driehoekig plein aansluitend bij de Markt. Centraal plantsoen met monumentale rode beuk, geplant bij het eeuwfeest van de Belgische onafhankelijkheid (1930). Voor de boom Boerenkrijgmonument van 1898 door bouwmeester J. Kockerols en beeldhouwer F. Deckers. Hardstenen graftombe met obelisk waarvoor een vredesengel van witte Savonnièresteen; opschrift: "Aan de martelaars van 1798/ Het dankbare Meerhout 1898". De (weinige) resten van de circa tweehonderd gesneuvelde Brigands van de zogenaamde "slag van Meerhout" werden in 1948 (zie inscriptie) vanop het kerkhof naar hier overgebracht bij de herdenking van honderdvijftig jaar Boerenkrijg. Meerhout voert de titel "Boerenkrijgdorp" omwille van het treffen tussen de Franse troepen en het Boerenleger op 12 november 1798 rond het kerkhof van Hulsen (grondgebied Balen), toen kerkelijk ressorterend onder Meerhout.

Omringende lintbebouwing waarvan diverse huizen met oudere kern (zie dakhelling), voornamelijk de noordzijde van het plein aansluitend bij het Drossaardshuis.

Auteurs: Steyaert, Rita