Sint-Katelijnekerkhof

Beschrijving

Rechthoekig plein gelegen vóór de westgevel van de gotische Sint-Catharinakerk. Het voormalige kerkhof (sinds de 13de eeuw), afgeschaft in 1784, wordt thans gebruikt als parkeerruimte; bakstenen afsluitingsmuur achter de oostgevel van de kerk.

Van de oorspronkelijke bebouwing is weinig bewaard; enkel de nummers 11 tot 16 vormen samen met de achtergevels van de Heembeemd een 19de-eeuws beluik in verwaarloosde toestand.

Zuidzijde grotendeels ingenomen door 19de-eeuws huizenblok van twee tot drie bouwlagen en dito traveeën onder zadeldak.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde