Jozef Vandaleplein

Beschrijving

Van de Sint-Maartenskerkstraat tot de Grijze Zustersstraat. Maakte tot de 19de eeuw deel uit van het Sint-Maartenskerkhof, dat rond de kerk lag. Sinds 1902 Jozef Vandaleplaats genoemd. Gekasseid en beboomd plein met ten zuiden het Jozef Vandale gedenkteken.

Basisbebouwing: smalle winkelwoonhuizen uit de 19de eeuw, met typerende bepleisterde lijstgevels met rechthoekige vensters zie nummers 1, 2, 2a, en 4. Eenheid doorbroken door nieuwbouw en aangepaste begane gronden. De westelijke gevelwand wordt grotendeels gevormd door de achtergevels van verschillende panden zijde Korte Steenstraat (nummers 7, 11, 13, 15 en 19).

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 214-216.