Groenendijkstraat

Beschrijving

Tamelijk rechte, landelijke straat in het zuidoosten van Pollinkhove, tussen de Zandfoortstraat en de Reningesteenweg. Loopt ongeveer evenwijdig met de IJzer en is via de Vaartdijk verbonden met de Fintele. Als tracé reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778).

In 1776 wordt ter hoogte van de Groenedijk (onduidelijk of het op grondgebied Reninge of Pollinkhove is) een poldermolen opgericht door de Dominicanessen van Rijsel "Neuve Abbiette" die er reeds sedert 1599 een boerderij bezitten (het gehucht noemt Labiettehoek naar dit klooster). Op de hoek met de Reningesteenweg, bakstenen elektriciteitcabine onder zadeldak, uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

• DENEWET L., Het kortstondig bestaan van een poldermolen te Reninge en de perikelen bij zijn oprichting in 1775-1776, in Molenecho’s, jg. 15, nr. 4, 1987, p. 168-178.

Auteurs: Vanneste, Pol