Grote Markt

Beschrijving

Ten tijde van de Romeinse overheersing reeds een middelpunt door samenloop van verschillende wegen ontstaan. In gebruik genomen als Grote Markt toen de Oude Vismarkt in de loop van de 12de-13de eeuw als openbare handelsplaats te klein werd bevonden. Begin 16de eeuw uitbreiding van het marktplein door afbraak van het Vleeshuis en nog enkele huizen op de westzijde. Afsluiting op passende wijze door bouw van de voormalige "Barbarakamer', huidige zogenaamd "Beurs van Amsterdam". Tot op heden behouden commerciële, economische en politieke functie. Plein met onregelmatige, veelzijdige plattegrond, gedomineerd door het Schepenhuis met Belfort waarvoor het bronzen standbeeld (1856) van de Aalsterse drukker Dirk Martens staat. Vrij homogene pleinwanden met bepleisterde en beschilderde 19de-eeuwse lijstgevels (nummer 11: naderhand gecementeerd) van drie of drie en een halve bouwlaag, die veelal een oudere kern verbergen; enkele vernieuwde parementen (nummer 16-17, 21, 27, 28) en gewijzigde ordonnanties naast sporadische totale nieuwe bouw (onder meer storend nummer 14). Enkele nauwe panden zouden kunnen wijzen op het dichtbouwen van vroegere brandgangen. Pleinwanden in twee registers opgesplitst door recente winkelpuien en Horeca-bedrijven op de begane grond. Gezicht op de zuidzijde verknoeid door buitenschalig flatgebouw van de Hopmarkt.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle