Molenstraat

Beschrijving

De kronkelende weg loopt vanaf de Michel Van Hammestraat naar de Pannenhuisstraat. Volgens J. Desmet en H. Stalpaert maakte de weg vroeger deel uit van de oude Gentse Heerweg, reeds vermeld in 1275. Deze weg verbond de stad Brugge vanaf de Gentpoort via Oedelem met Gent. Door de aanleg, in 1778, van de nieuwe steenweg naar Gent vertrekkende vanaf de Kruispoort via Maldegem en Eeklo (zie Sint-Kruis, Maalse Steenweg) verliest de weg zijn oorspronkelijke functie. De Molenstraat zou als relict blijven bestaan. Volgens A. Schouteet is dit de oude molenweg, vermeld in 1630, naar de zogenaamde Goetmoetmolen. Op die plaats (ter hoogte van het huidige nummer 89) staat een molen aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De molen, afgebroken in 1988, was een bakstenen grondzeiler, gebouwd in 1878 ter vervanging van een houten exemplaar.

Woonstraat met aaneengesloten bebouwing afgewisseld met vrijstaande of halfvrijstaande huizen, sommige met voortuin. Meestal eenvoudige woningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken.

De oudste bebouwing gaat zeker terug tot de eerste helft van de 19de eeuw, sommige huizen hebben eventueel een oudere kern, zie nummers 153-155 en nummers 182-184. Voorts huizen uit de jaren 1920, onder meer met eenheidsbebouwing gekarakteriseerd door brede lateien (zie nummers 101-117).

• SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 147.
  • DESMET J. en STALPAERT H., Assebroek. Heemkundige schets, 1950, p. 56.
  • Westvlaamse windmolens. De Goetmoetmolen te Assebroek, in Curiosa, jaargang 13, nummer 356, 1998, p. 23-24.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia