Graanmarkt

Beschrijving

Tussen K.N.S.-gebouw en Maria Pijpelinckxstraat, eertijds uitziend op de vaart. Aangelegd in 1552 samen met het "tapissierspand" en omliggende straten als centraal gedeelte van het nieuwe stadskwartier door Gilbert Van Schoonbeke ontworpen op de gronden van de oude schuttershoven; was de "Nieuwe Koornmarkt" of "Brabantse Koornmarkt" (tegenover de "Oude Koornmarkt" tussen Kammen- en Hoogstraat); sinds 1840 Graanmarkt genoemd. Zeer stemmig beboomd pleintje in de volksmond "quartier latin", met heterogene bebouwing, bestaande uit 16de-eeuwse trapgevels, nummers 1 tot 5, afgewisseld met 19de-eeuwse lijstgevels, nummers 13 en 4, en grootse kantoorgebouwen. Aan de oostzijde open perspectief op het nieuwe K.N.S.-gebouw, de noordzijde ingenomen door de achtergevel van het oude theatergebouw.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine