Groendalstraat

Beschrijving

Tussen Huidevetterstraat en Wiegstraat, uitgevend op de "Wilde Zee". Gelegen juist buiten de middeleeuwse omwalling, oorspronkelijk bedding van een beek, die van de natte gasthuisbeemden naar de Meir liep; vandaar de benaming. Waarschijnlijk ontstaan bij de derde stadsvergroting in 1291-1314. Stemmig, smal straatje, sinds 1972 winkelwandelstraat, met grillige rooilijn, versmallend naar de Huidevettersstraat. Tamelijk homogene kleinschalige gevelwanden met gelijke kroonlijsthoogte, voornamelijk met bepleisterde en beschilderde 19de-eeuwse lijstgevels, met winkelpuien; bewaarde oudere kernen verraden door muurankers, dakhelling, dakkapellen en ordonnantie, zoals nummers 11, 13, 19, 2, 8, 16, 22, geritmeerd door enkele punt- (nummer 5) en trapgevels (nummers 17, 18, 20). In de 17de eeuw was hier een bakkersgang met drie huisjes (nummer 18-20), thans verdwenen.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine