Kapucinessenstraat

Beschrijving

Tussen Schermersstraat en Britselei. Het weggedeelte tussen Schermersstraat en Begijnenvest werd in 1851 geopend op de gronden van het gewezen kapucinessenklooster; de verlenging tot aan de Britselei dateert van 1868. Typische bebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw: burgerhuizen, overwegend van het enkelhuistype; bepleisterde of gecementeerde lijstgevels, gemiddeld drie traveeën en drie bouwlagen met sterk horizontaliserende puilijst en al dan niet doorgetrokken lekdrempels van de bovenverdieping; boogvensters met versierde kroonlijst (derde kwart van de 19de eeuw) (de nummers 13, 35, 41-43, 12) of rechthoekige vensters in vlakke of geriemde omlijsting (derde kwart van de 19de eeuw en het vierde kwart van de 19de eeuw) (de nummers 5-7, 35A, 2, 4, 6, 10, Begijnenvest en Britselei); verschillende gevels met vernieuwd parement (de nummers 15, 17, 8, 14, 26, 44); de nummers 29 tot 33: appartementsgebouwen van drie bouwlagen met driezijdige loggia's te dateren circa 1935; voorts nieuwe bouw. Accent op bakstenen lijstgevel van schoolgebouw nummer 28. Hoekhuizen Britselei en Begijnenvest met afgeschuinde hoektravee.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine