Kattenstraat

Beschrijving

Van Prinsesstraat naar Rozenstraat. Het gedeelte tussen de Prinsesstraat en de Paradijsstraat werd geopend in 1549 op het raamhof de Moelnere, het gedeelte tussen de Paradijs- en de Rozenstraat werd circa 1550 samen met de Korte Sint-Annastraat aangelegd op het raamhof "de witte roose". In de eerste helft van de 19de eeuw werd er tijdelijk een onderscheid gemaakt tussen Korte en Lange Kattenstraat. Noordzijde: rijhuizen van twee à drie traveeën en drie bouwlagen met onregelmatige kroonlijstlijn. Gewone 19de- en 20ste-eeuwse lijstgevels met rechthoekige vensters. Nummers 13, 15 en 19 met imitatiebanden op de begane grond. Nummers 35 en 39 met houten puien. Zuidzijde vanaf nummer 8 tot op de hoek van het Frans Halsplein ingenomen door brede lijstgevels, dit zijn zij- en achtergevels van panden in de Prinsesstraat (nummer 23) en op de Sint-Jacobsmarkt (nummers 11, 13 en 15-17). Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met rechthoekige muuropeningen; nummer 8: baksteengevel (vierde kwart van de 19de eeuw) met rondboogvensters en sierlijke ankers. Nummer 6: eenvoudig rijhuis met bouwaanvraag van 1845. Naar het oosten gezicht op Van Straelentoren (Sint-Jacobsmarkt nummer 41-43) en de aanplantingen van het Frans Halsplein.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1845, Modern Archief 20.094, dossier 498.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine