Keizerstraat

Beschrijving

Van Minderbroedersrui naar Prinsesstraat. Reeds vermeld in 1280. Hier lagen destijds verschillende gangen, waarvan nu enkel de zogenaamd "Mazengang" overblijft (nummer 69). Op de zuidhoek met de Prinsesstraat stond tot einde 19de eeuw het zogenaamd Sint-Jacobsgasthuis met "Brooikenskapel". Thans nog zeer aristocratische straat met gebogen tracé, waarin enkele grote herenhuizen, zoals het zogenaamd "Hotel Delbeke" (nummer 9), het gerestaureerde "Rockoxhuis" (nummer 10-12) en verder de nummers 3, 15, 6-8 en 16; aan de noordzijde ook nog de mooie "Keizers-" of "Sint-Annakapel" (nummer 21-23). Overwegend lijstgevels, aan de zuidzijde geritmeerd door de topgevels van de nummers 6-8, 16 en de nummers 32, 34 en 36. Ten oosten van de Gratiekapelstraat gewone bepleisterde en beschilderde lijstgevels. De grotendeels bewaarde bebouwing van de straat wordt onderbroken door de nieuwe bouw van nummer 13 en van het universiteitsrestaurant tussen Gratiekapelstraat en Koningstraat (architecten T. Cols, J. Waterkeyn, E. van Caster, F. Weekx en P. Hens, 1972) laatstgenoemde deels gebouwd op plaats van het voormalige "Hotel de Fraula", ontworpen door J.P. Van Baurscheit (1738-39).

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine