Lange Klarenstraat

Beschrijving

Tussen Meir en Lange Nieuwstraat. Volgt het tracé van de vestinggracht van 1291-1314, nog in de 14de eeuw gedempt en bebouwd, vandaar de benaming "Oudevest", begin 16de eeuw "Cleerenstraat" genoemd naar het circa 1460 gebouwde klooster van de arme klaren aan de oostzijde van de straat (kapel afgebroken in 1895, rest in 1905; hierop naderhand het Liebiggebouw) en thans stadsschool (nummer 11). Op de hoek met de Lange Nieuwstraat tot 1444; het galgenveld. Vrij smalle straat, waarvan de rooilijn middenin fel westwaarts buigt. Heterogene deels verwaarloosde bebouwing met bepleisterde lijstgevels met 19de-eeuws aspect, geritmeerd door verschillende kroonlijsthoogten; nummers 1 tot 9 nog gave gevelwand; verder grootschalige gebouwen van school (nummer 11) en kantoorgebouwen (nummer 8-12). Mooi gezicht op Sint-Jacobstoren.

• PRIMS F., Van Klarissenklooster tot Liebigfabriek, in Antwerpiensia, 1933, p. 44.
  • SCHOUTENS S., Geschiedenis van het voormalig klooster der Arme Klaren te Antwerpen (Antwerpen), 1900.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine