Mechelseplein

Beschrijving

Tussen Vleminckveld en Schermersstraat. In de 13de eeuw zou hier al een oude kapel hebben gestaan, die aan Sint- Joris was toegewijd en in 1304 het middelpunt werd van de nieuw opgerichte Sint-Jorisparochie. Het langgerekte plein, begrensd door Schermersgracht, Maarschalk Gérardstraat, Vleminckveld, Boogkeers en Lange Gasthuisstraat, ontstond door ontruiming van het kerkhof eind 18de eeuw en sloping van de oude kerk in 1799; geruime tijd werd het met diverse omschrijvingen aangeduid, onder meer "Sint-Jorisplein". De huidige naam, reeds in gebruik in 1439, staat in verband met de vervoerdienst naar Mechelen die hier zijn factorijen had. Pare zijde beheerst door de Sint-Joriskerk; links en rechts enkele gevels uit de 17de eeuw (het nummer 6 en 24); voorts bepleisterde of gecementeerde lijstgevels uit de tweede helft van de 19de eeuw (nummers 8 en 10 met schilddak) of bakstenen huizen uit de 20ste eeuw. Nummer 26 met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje op kleine sokkel en lichtarm. Onpare zijde met eenheidsbebouwing aansluitend bij de Sint-Jorispoort (tweede kwart van de 19de eeuw) en lijstgevels van drie bouwlagen uit het vierde kwart van de 19de eeuw en de 20ste eeuw.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita