Geografisch thema

Ossenmarkt

ID
11217
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11217

Beschrijving

Tussen Lange Winkelstraat en Korte Winkelstraat. Samen met de Lange Sint-Annastraat en de Pieter van Hobokenstraat geopend in 1517 als bijkomende veemarkt. Nagenoeg driehoekig plein omringd door bakstenen, bepleisterde of gecementeerde lijstgevels uit de 19de en de 20ste eeuw, aan de noordzijde gemarkeerd door enkele oude (nummer 8) en één gereconstrueerde trapgevel (nummer 14). Het noordelijk deel van het plein is beplant met platanen. Staand Onze-Lieve-Vrouwebeeld op een hoge arduinen pijler met Mariamonogram en het jaartal 1716, smeedijzeren lichtarm. Vermoedelijk stond er reeds een pompzuil, bekroond met een zittend Madonnabeeld, in de 17de eeuw. Het huidige beeld met kind op linkerarm is van Floris de Cuijper en werd ingehuldigd op 26 mei 1947. Aan de zuidzijde van de markt lag tot voor enkele jaren de Wellens- of Wielkensgang (nummer 26) die uitgaf op het in 1641 gestichte en in 1960 gesloopte Sint-Franciscusgodshuis.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Begijnhof

  • Omvat
    Breedhuizen met traditionele kern

  • Omvat
    Burgerhuis in neoclassicistische stijl

  • Omvat
    Twee traditionele diephuizen

  • Omvat
    Winkelhuis in neoclassicistische stijl

  • Omvat
    Winkelhuis in neoclassicistische stijl

  • Is deel van
    Antwerpen - Stadsuitbreiding tot aan de 16de-eeuwse Spaanse Vesten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ossenmarkt [online], https://id.erfgoed.net/themas/11217 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.