Oudaan

Beschrijving

Tussen Kammenstraat en Lange Gasthuisstraat. Deze straat dateert vermoedelijk uit eind 14de eeuw. In 1879 werd ze verbreed. Over de betekenis van de naam werd heel wat gefantaseerd. Een mogelijke verklaring zou te vinden zijn in het woord "dodane" (Frans "dos d'âne") in de zin van dwarse, ezelsrugvormige afsluitdam.

Noordzijde: volledig gesloopt en vervangen door het torengebouw van het Administratief Centrum naar ontwerp van de architecten Renaat Braem, Jul De Roover en Maxime Wynants (1951-1967) en een winkelwandelcentrum naar ontwerp van de architecten Eddy Posson, Isidoor Van de Wiele en Jozef Fuyen. Tegen de Korte Gasthuisstraat aan: modern bronzen beeldje op hoge sokkel zogenaamd "den Deugniet" door Luc Verlée (1977).

Homogene zuidzijde met burger- en herenhuizen van drie à vier bouwlagen, tegen de Kammenstraat aan te dateren in de tweede helft van de 19de eeuw, tegen de Lange Gasthuisstraat aan recenter. Meestal met wit parement: bepleisterd (nummers 2-4, 6, 12, 14), gecementeerd (nummer 28), kunststeen (nummer 8-10), natuursteen (nummers 20, 22-24, 26), gevelsteen (nummer 32) of witgeschilderde baksteen (nummer 30). Opvallend brede panden.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine