Geografisch thema

Pachtstraat

ID
11223
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11223

Beschrijving

Tussen Sint-Andriesstraat en Prekersstraat. Geopend in 1865 tussen de toenmalige Vliersteeg en de Prekersstraat waar zich de oudste lokalen van de Dienst voor Openbare Reiniging bevonden. In 1869 "Pachtstraat" genoemd zie het "verpachten" van ruimen en reinigen voor de oprichting van de D.O.R. in 1862. Vlakke gecementeerde lijstgevels aan de oostzijde gemiddeld vier bouwlagen De nummers 2 tot 12 van de westzijde vrij recente volkswoningen, grijs gecementeerd en vier bouwlagen hoog; inspringend ten opzichte van de rooilijn en voorzien van tuin. De hoeken Sint-Andriesplaats en Prekersstraat in neo-bak- en zandsteenstijl.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pachtstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11223 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.