Rosier

Beschrijving

Tusen Bredestraat en Vleminckveld. Zou geopend zijn begin 14de eeuw op de gronden van en zekere Pauwel Rosier. Verbreed in 1913. De naam "Rosier" werd dikwijls verbasterd tot "Rogier". Gebogen tracé. Bijzonder gave gevelwanden; aan de zuidzijde eerder kleine huizen met oude kern (zie krulspieankers, dakkapel) vernieuwd en aangevuld in de 19de eeuw; aan de noordzijde (+ nummer 21-23 van de zuidzijde) prachtige patriciërswoningen uit 16de, 17de tot 18de eeuw naast karmelietessenklooster. Bepleisterde gevels alternerend met parementen van bak- en zandsteen. Verschillende fraaie poorten. Hoek Vleminckveld met eenheidsbebouwing uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine