Schermersstraat

Tussen Kapucinessenstraat en Leopoldplaats.

Straat lopende van de Sint-Jorispoort, voorbij het Schermershuis naar het Kasteelplein, aangelegd circa 1545. De naam houdt verband met de gilde van de schermers, gesticht in 1487; in 1552 schonk de stad hun een oefenterrein tussen de nieuwe en de oude Sint-Jorispoort; deze werd in 1579 omgebouwd tot schermershuis. De naam werd pas erkend in 1868.

Tussen Maarschalk Gerardstraat en Mechelseplein, homogene rij burgerhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw met aansluitende muur; verderop, eerder vlakke lijstgevels van drie bouwlagen uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw (nummer 31 neoclassicistisch, nummer 37 eclectisch) en een recent hoekhuis Leopoldplaats. Aan de overkant: overwegend bepleisterde lijstgevels uit de tweede helft van de 19de eeuw waaronder enkele zeer waardevolle exemplaren en verschillende in serie gebouwde huizen: hoek Kapucinessenstraat nummer 1 + nummers 10-12, de nummers 36-38; opvallend gebruik van balkons; nummer 24 in kleurige baksteenstijl van het eerste kwart van de 20ste eeuw met mozaïeken boven de vensters en op de borstweringen. Recente panden nummers 1 en 20-22.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine