Sint-Andriesplaats

Beschrijving

Tussen Steenbergstraat, Lange Ridderstraat, Lange en Korte Vlierstraat. In het raam van de bij Koninklijk Besluit van 7 januari 1867 goedgekeurde plannen tot sanering van het Sint-Andrieskwartier werden een aantal huizen van de Steenbergstraat, de Lange Ridderstraat en de Lange Vlierstraat gesloopt. In de plaats kwam een 4000 m2 groot pleintje dat bij collegiaal besluit van 22 mei 1869 Sint-Andriesplein werd geheten. Omstreeks de eeuwwisseling werd het Sint-Andriesplaats. Noord- en westzijde zijn thans afgesloten voor het verkeer. Heraanleg met speeltuigen, zitbanken en aanplantingen in de zomer van 1978. Noord- en oostzijde met vlakke, voornamelijk gecementeerde lijstgevels onder zadel- en pseudo-mansardedaken te dateren in het vierde kwart van de 19de eeuw. Zuidzijde met voorbeelden van neotraditionele bak- en zandsteenstijl uit dezelfde periode.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine