Stijfselrui

Beschrijving

Van Hessenplein naar Tunnelplaats. Voordien "Vuilrui", "Capucienenrui" en "Stijfselmakersrui" genoemd. De gracht ten zuiden van de straatweg dateert van circa 1314 (derde stadsvergroting). De straat werd later ten noorden van de rui aangelegd. Op het einde van de 16de eeuw vestigden zich hier een aantal stijfselmakers, vanwaar de huidige straatnaam. Een gedeelte van de rui werd in 1613 overwelfd door de paters kapucijnen, de rest werd circa 1830 gedempt.

Smalle gekasseide straat met aan de zuidzijde grote panden, voornamelijk pakhuizen en magazijnen, sterk verspringende kroonlijstlijn. 19de-eeuwse enkelhuizen van twee of drie traveeën en twee of drie verdiepingen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met rechthoekige muuropeningen. Enkele houten puien.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine