Venusstraat

Beschrijving

Van Paardenmarkt naar Blindestraat. Aanvankelijk ook "(Pauwels) Eloutstraat" genoemd; oorspronkelijk (1517) slechts een gang lopend van de Gratiekapel naar de Paardenmarkt. Vanaf midden 16de eeuw "Venisstrate" of "Venusstrate" naar Andries de Venys, een schoonbroer van Gilbert van Schoonbeke, die hier een aantal huizen zou gebouwd hebben. Statige straat met aan de onpare zijde (oostzijde) een nagenoeg gave gevelwand met voormalige Berg van Barmhartigheid (nummer 11-15) en grote herenhuizen met natuurstenen parement (nummers 17, 19, 21 en 25) of beschilderde voorgevel (nummers 33 en 35). Nummers 27-29 en 31: aangepaste panden uit de 20ste eeuw; nummer 27-29: breedhuis van acht traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; natuurstenen parement met rechthoekige muuropeningen en hardstenen rondbooggalerij op de begane grond. Voorts 19de-eeuwse (nummers 5, 39, 41, 2, 4, 6, 7, 8, 30-32) bebouwing; oudere kernen (zie ankers) in nummers 43, 18, 20, 36, 38 en 48. Hoeken met de Lange Brilstraat gemarkeerd door huizen in traditionele stijl.

Auteurs: Manderyck, Madeleine