Willem Lepelstraat

Beschrijving

Tussen Klooster- en Nationalestraat. De Lepelstraat - ook de Sint-Rochusstraat werd aanvankelijk met deze naam aangeduid - is na de derde stadsvergroting in 1305 binnen de nieuwe omwalling geopend op gronden die een zekere Wilhelmus Lepel in pacht had. Straatverbreding in 1938. De naam "Lepelstraat" had lange tijd een ongure bijklank, vandaar de toevoeging "Willem" in 1958. Noordzijde ingenomen door modern complex voor sociale woningbouw naar ontwerp van de architecten Jozef Fuyen en L. Clymans (1976 en volgende) (van Klooster- tot Van Craesbeeckstraat), een leegstaande fabriek en enkele eind-19de-eeuwse-huizen aansluitend bij de Nationalestraat. Zuidzijde met deels verkrotte lijstgevels uit 19de-20ste eeuw en gang met achterhuizen op nummer 14: toen Napoleon begin 19de eeuw zijn scheepsarsenaal uitbouwde op de voormalige gronden van de Sint-Michielsabdij liet hij het klooster van Terzieken - tussen Lepel- en Kronenburgstraat - ontruimen, verkavelen en bebouwen met arbeidershuizen. Tussen Van Craesbeeck- en Nationalestraat: woonblokken van 1939 ontworpen door Gustave Fierens.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine