Zwaardstraat

Beschrijving

Steegje ten oosten van de Theodoor Van Rijswijckplaats. Vermoedelijk samen met de belendende Sleutelstraat circa 1550 geopend. Het gaf toen uit op een achterpoort van de brouwerij "het Sweert" in de Kammenstraat. De naam "Sweert" of "Zwaard" doelt hier op een houten vork of drietand waarmee de brouwers destijds het brouwsel in de brouwkuip omroerden. Ingang van de steeg volledig vernieuwd in het derde kwart van de 20ste eeuw; in de noordhoek leegstaand bakstenen huisje onder schilddak (Vlaamse pannen), aan de zuidzijde geveltjes van twee bouwlagen met oude kernen (nummer 8) en achterhuizen (nummer 2).

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine