Korenmarkt

Beschrijving

Driehoekig marktplein gelegen op de kruising van twee aloude verkeersaders: Hoogstraat-Guldenstraat en Adegemstraat-Onze-Lieve-Vrouwestraat. Benaming "Korenmarkt" vanaf de 13de eeuw, in 1851 "Graanmarkt" en later opnieuw Korenmarkt. Eerste forum van Mechelen.

Door haar ligging op een belangrijke invalsweg, van oudsher bebouwd met verschillende afspanningen en herbergen. Heden wisselende bebouwing met enkele stijlbewuste gevels die de evolutie van de privé-architectuur duidelijk illustreren. Bepalend is het voormalige gildehuis der kruisboogschutters, een in het begin van de 20ste eeuw gerestaureerd renaissancehuis met bewaarde huistoren.

Enkele oude kernen (onder meer nummer 18, 45, 49 met overwelfde romaanse en gotische kelders en nummer 43 met steile dakhelling). Verschillende eenvoudige al dan niet bepleisterde lijstgevels van drie bouwlagen uit eind 18de en de 19de eeuw (nummers 13, 21, 33-35, 37 en 42: nok loodrecht op straat), (nummers 7, 11, 20, 38, 43, 45 en 47: nok evenwijdig met straat). Nummer 7: bewaarde houten winkelpui. Nummer 47: met neoclassicistische geblokte deuromlijsting van arduin. Nummer 53: breedhuis met art-decogetinte voorgevel van twee traveeën en drie bouwlagen. Nummer 18: brede nieuwe bouw aan beide hoeken van de Spiegelstraat met overbruggende bovenverdieping; hiervoor verdwenen enkele rijhuizen op het einde der zeventiger jaren.

Tussen nummer 5 en 7 liep vroeger het Coudeberghestraatje, leidend naar de Zoutwerf.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde