Steenweg

Beschrijving

Straat leidend van Onder den Toren met gebogen tracé naar de IJzerenleen. Vanouds belangrijke verkeersader waarvan de ligging zou overeenkomen met de Romeinse heerbaan Bavay-Utrecht. Benaming verwijzend naar de eerste, namelijk reeds op het einde van de 13de eeuw, gekasseide straat te Mechelen, aanvankelijk, met inbegrip van de IJzerenleen, eindigende aan de Grootbrug en dus aan twee zijden bebouwd.

Huidige bebouwing gekenmerkt door 18de- en 19de-eeuwse gevelarchitectuur, voornamelijk ter vervanging van houten gevels van diephuizen, volgens luchtfoto's zichtbaar aan steile dakhelling en enkele bewaarde achterpuntgevels (onder meer nummer 2, 4, 6-8, 26, 32, 36 en 38). Gevelwand opgesplitst in twee registers door aanwezigheid van horecabedrijven en winkelpuien op de begane grond.

Straatbeeld ten noorden gedomineerd door de zuidgevel van de Sint-Romboutskerk; ten oosten door de voormalige Beyaert (huidig Postgebouw), en ten zuidoosten door het voormalige Schepenhuis (huidig Stadsarchief) opgetrokken in de 13de en 14de eeuw. Tijdens de bombardementen van 1914 werd dit gebouw zwaar beschadigd, samen met nummers 46-48 aansluitend bij de IJzerenleen.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde

Het Schepenhuis is sinds het jaar 2000 ingericht als museum.