Geografisch thema

Ziekeliedenstraat

ID
12014
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12014

Beschrijving

Smal verbindingsstraatje tussen de Korenmarkt en het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof met uitzicht op de westertoren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Van de 14de tot de 17de eeuw "Roghbroeckstrate" genaamd naar een gekende Mechelse familie.

Later Ziekeliedenstraat geheten naar het hospitaal "Ter Zieken" of "Leprosen" dat zich in deze straat, ter plaatse van de bibliotheek, bevond. Dit hospitaal, opgericht in 1190 buiten de stad, verhuisde aan het einde van de 16de eeuw naar een hotel in de Rogbroecstraat. In het midden van de 17de eeuw verbouwing van hotel tot klooster en oprichting van een kapel. In 1783 afschaffing van de orde. Gebouwen ingericht achtereenvolgens als militaire bakkerij, weldadigheidsatelier (1802-1870) en militaire opslagplaats. Gebouwen afgebroken in het midden van de 20ste eeuw voor de oprichting van een bibliotheek.

Begin van linkerstraatzijde ingenomen door bakstenen achtergevel met zandstenen sokkel van de vroegere zogenaamde "afspanning Frankfort" (Korenmarkt 29). Voorts eenvoudige 19de-eeuwse rijhuizen en flatgebouw uit de jaren 1930-1940. Nummer 21 met neo-Vlaamserenaissance-inslag.


Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Rij arbeiderswoningen

  • Omvat
    Rij stadswoningen

  • Is deel van
    Mechelen binnenstad


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ziekeliedenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12014 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.