Zandbergen

Beschrijving

Romeinse opgravingen wijzen op een vroege bewoning. Oudste vermelding "Zambergen" (1176). Heerlijkheid uit het Land van Aalst bestuurd door de heren van Zandbergen, later onder meer door de families Van Aa, Van Oelter, Van Liedekerk, d'Oisy, Van Edingen en de Lalaing.

Landelijke gemeente (800 ha, 1.649 inwoners). Nieuwe bouw geconcentreerd rond de spoorweg. Noordelijk deel ingenomen door de Dendervallei die de stationswijk van het dorpscentrum scheidt. Dendermeersen aansluitend bij Grimminge. Zuidelijk deel met lichtglooiend reliëf, weiland en bebossing (deel van het Geitebos en Raspaillebos).

• DE GEYTER A., Van Zandbergen naar Geraardsbergen, in Toerisme in Oost-Vlaanderen, 1967/3, p. 55-57.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle