Geografisch thema

Buvingen

ID
13863
URI
https://id.erfgoed.net/themas/13863

Beschrijving

Gemeente op het Haspengouws plateau, met golvend reliëf, aan de Cicindria. Vermeld in 929 als Bovoignon (Germaans Babingam, bij de lieden van Bubo).

Eertijds bezit der abdij van Sint-Truiden; schepenbank (samen met Borlo) in beroep bij het Hof van Vliermaal. De Sint-Trudokerk, gesticht door de abdij van Sint-Truiden ligt met haar ommuurd kerkhof centraal op een heuvel in het dorpscentrum; opvallend is de vroeggotische toren in baksteenbouw, die het dorpsbeeld domineert.

Met uitzondering van de weinige restanten van een grote gesloten hoeve uit de 17de - 18de eeuw ten noorden van de kerk, vrijwel volledig recente woningbouw in het dorpscentrum.

Op de grens van het dorp, ten zuiden, imposante bakstenen vierkanthoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw. Oprukkende lintbebouwing aan de Truilingenstraat ten zuiden en de Mielenstraat ten oosten. Na 1970 opgenomen bij Borlo.

  • SIMENON G., Notes pour servir à l'histoire des paroisses qui dependent de l'abbaye de Saint-Trond, Liège, 1908, pagina's 51-54.

Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenwoning

  • Omvat
    Hoeve Terwing

  • Omvat
    Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstand

  • Omvat
    Parochiekerk Sint-Trudo

  • Omvat
    Pastorie van de Sint-Trudoparochie

  • Is deel van
    Borlo


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Buvingen [online], https://id.erfgoed.net/themas/13863 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.